AN TURAS

A Scottish Arts Council funded project for Architect, Artist and Engineer to collaborate in making a structure for the island of Tiree. Located near to the pier, the structure is intended to act as a ‘shelter’ whilst waiting for the ferry. It is hoped that it will reflect some of the qualities of the island, the big sky and horizon, the white beaches, the monochromatic black houses dotted over the land -all distilled as a line in the landscape.
 

The building is experienced as a 3-part spatial sequence:


- The White Walls; open to the sky but sheltered from the wind.


- The Bridge; protected from the weather, closed to the sky and the horizon but open to the rock and sand of the beach below.


- The Glass Box ; a complete panorama, looking out along Gott Bay and beyond.

 

Doolan Award 2003 'Best Building in Scotland'

RIBA National Award 2003

RSA Gold Medal for Architecture 2003

Shortlisted for the Stirling Prize 2003

Shortlisted for the Mies van der Rohe Prize 2004