CHENGDU MUSEUM

In 2007 Sutherland Hussey Architects, in collaboration with Beijing-based Pansolution, won first prize in the international competition for the design of the new City Museum for Chengdu, Sichuan, China.

 

The proposed site for the new Museum sits along the full extent of the west edge of Tian Fu Square to form one complete edge of the most important public space in the City. The singular facade helps to create a cohesive edge to an otherwise disjointed square. 

 

The Museum requirements extend to over 70,000m2 of accommodation and will include exhibition space for Natural History, History and Folk, and Chinese Shadow Play as well as a large area for temporary exhibition.

 

The proposal includes a new undercover outdoor space - a monumental opening through the building offering a large covered outdoor space where people can gather, cultural events can take place and the market stalls can extend beyond the street located to the rear of the building.