FAIRWAYS

Overlooking the 18th fairway of the Old Course at St Andrews, the site also has magnificent views over the links coastal landscape towards the sea.

The townhouses are organised so that one taller, tower like element addresses the urban setting facing towards the town centre, with a row of three similar units stepped back along the site looking across the golf course.

The palette of materials has been chosen to complement both the immediate context and the wider streetscape of St Andrews. They are chosen because they are traditional, durable materials of a neutral, warm grey/cream colouring.

Handmade clay bricks have been chosen for their rich texture. The natural colouring of these clay bricks vary subtly and are available in a colour range tonally similar to the sandstone of neighbouring buildings.

Horizontal banding across window reveals and lintels is created using terrazzo. This material has the strength of concrete, which gives the rationale for its structural use, but has a quality of stone, like that of granite, which provides a finesse for these articulated areas.

All roofs are proposed to be finished with a low maintenance gravel roof.


Window frames, detailing, garage doors, screens and gates will be finished in bronze, which provides a tactile warmth and establishes a high quality finish.