V&A DUNDEE

The Museum sits between the new city grid to the east, the city centre to the north and the approach from the west. A formal arrangement of trees is proposed along the promenade adjacent to the river's edge to create a linear park. This positions the Museum at the centre of three very different urban experiences - with the dock and processional ramp marking the break between city and park.

The building is located on axis with the Discovery and its dock edge and intnetionally off-axis to Union Street. The effect of this is to establish a strong physical and visual relationship with the ship and the existing dock and a more informal relationship with the city grid, in the same way that St Mary's Church at the top of Union Street establishes its civic significance by its non-adherance to the rest of the city grain.

The pedestrian ramp extends over the existing concrete wall which divides the Discovery dock from the tidal dock and points to the new railway station.

A large open-air promenade frames views of the water.