ESW BILL SCOTT SCULPTURE CENTRE

A new lottery-funded building for Edinburgh Sculpture Workshops, to be located next to their present site in Leith.

 

The new building proposes 30 artists studios, large workshops for wood, metal, plaster and mixed media, a new education room and project room, administrative accommodation and apartments for visiting lecturers and sculptors.

 

The site occupies a piece of land that straddles a defunct railway cutting and the street level 5.5m above. This allows for the workshops, located on the lower ground level, to have direct access for easy servicing and open out to a sheltered external workspace. The street level is then less formidable as a two storey bar housing the offices and apartments. Behind this stretches the large inhabited roof over the workshops below, which houses the 30 studio spaces.

 

Robust, flexible and economical industrial construction methods are employed that will allow the internal spaces to be adapted to suit the future needs of the building users making this truly a building dedicated to the production and manufacturing within.

Civic Trust Award 2016

 

Architect's Journal Volume 242 Issue 20

Architecture Today 262 Oct 2015

orsogril concrete esw edinburgh sculpture workshop bench screen metal grille brick white terrace tree studio gallery cycle path newhaven station hathornvale
orsogril concrete esw edinburgh sculpture workshop bench screen metal grille brick white terrace tree studio gallery new public route
orsogril concrete esw edinburgh sculpture workshop bench screen metal grille brick white terrace tree studio gallery
orsogril concrete esw edinburgh sculpture workshop bench screen metal grille brick white terrace tree eduardo paolozzi gallery
orsogril concrete esw edinburgh sculpture workshop bench screen metal grille brick white terrace tree
atrium lobby circulation space esw edinburgh sculpture workshop art roof light balcony void double height